Λαιμός: κάπως λιπαρό και μαλακό κρέας. Μαγειρεύεται ως βραστό, κοκκινιστό, στο φούρνο και ως κιμάς.
Καπάκι: λιπαρό και σχετικά μαλακό κρέας. Μαγειρεύεται βραστό, γιουβέτσι, ψητό σχάρας, ψητό κατσαρόλας.
Σπάλα: μαλακό κρέας, χωρίς πολύ λίπος. Μαγειρεύεται γιουβέτσι, βραστό, κοκκινιστό, λεμονάτο, στιφάδο, κρασάτο, ψητό κατσαρόλας, στη γάστρα και κιμάς.
Κότσι: Λιπαρό και λίγο σκληρό κρέας με κόκαλο. Μαγειρεύεται βραστό και ψητό στο φούρνο.
Μπριζόλες και Σπαλομπριζόλες: έχουν λίγο ορατό λίπος και είναι μαλακές. Μαγειρεύονται στο τηγάνι, ψητές στα κάρβουνα και στη σχάρα.
Στήθος: πλούσιο σε λίπος και λιγάκι σκληρό. Μαγειρεύεται ρολό, κιμάς, βραστό και στιφάδο.
Τρανς: μαλακό και όχι ιδιαίτερα λιπαρό κρέας. Μαγειρεύεται σνίτσελ, ρολό στο φούρνο (ολόκληρο ή κομμάτι), ψητό κατσαρόλας, κοκκινιστό και κιμάς.
Λάπα ή Κοιλιά: Κρέας πλούσιο σε λίπος. Μαγειρεύεται βραστό, κοκκινιστό και κιμάς.
Κόντρα: έχει λίγο λίπος και είναι κάπως σκληρό κρέας με κόκαλο. Μαγειρεύεται στο τηγάνι, στη σχάρα, στα κάρβουνα ή ολόκληρο στο φούρνο.
Φιλέτο: μαλακό κομμάτι κρέας με πολύ λίγο λίπος. Μαγειρεύεται ψητό στα κάρβουνα και στο γρίλ και ψητό κατσαρόλας.
Κιλότο (το πάνω μέρος της λεκάνης) : μαλακό και κάπως λιπαρό κρέας. Μαγειρεύεται γιουβέτσι, κοκκινιστό, στη γάστρα, ψητό σχάρας, ψητό κατσαρόλας, σουβλάκια και κιμάς.
Νουά (το πίσω μέρος του μηρού): σχετικά σκληρό και άπαχο κρέας. Μαγειρεύεται μπρεζέ (δηλαδή σιγοψήνεται στην κατσαρόλα με το ζουμί του), ψητό στη γάστρα.
Στρογγυλό (το μπροστινό τμήμα του μηρού): σχετικά μαλακό και λίγο λιπαρό κρέας. Μαγειρεύεται ψητό κατσαρόλας, κοκκινιστό και κιμάς.
Ποντίκι: είναι μαλακό κρέας χωρίς κόκαλο και πολύ λίγο λίπος, είναι όμως πλούσιο σε συνδετικό οστό (ζελεδάκι). Μαγειρεύεται βραστό στην κατσαρόλα (ενδείκνυται για τα γεύματα των παιδιών).

Συμβουλές