Προηγούμενη Μενού Επόμενη

Οι κρητικοί βασίζουν τη διατροφή τους σε λίγα απλά μυστικά:

α. Τρώνε ότι παράγει η γη τους! Πολλά φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κηπευτικά, όσπρια, τυριά και ψωμί. Υπέροχα αρωματικά φυτά και φυσικές γλυκαντικές ύλες όπως μέλι και πετιμέζι χρησιμοποιούνται κατά κόρον και κάνουν το οποιοδήποτε φαγητό απόλαυση. Κρέας δεν τρωνε συχνά, ή δεν έτρωγαν μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες. Οι Κρητικοί, δηλαδή, ακολουθούν έναν διατροφικό κώδικα δοκιμασμένο από την ίδια την ιστορία τους.

Β. Μαγειρεύουν τα διαφορετικά υλικά που όπως είναι φυσικό είναι περιορισμένα, μια και χρησιμοποιούν ότι παράγει η γης τους, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και δημιουργούν νοστιμότατες και πρωτότυπες, για τον υπόλοιπο κόσμο, συνταγές. Από το ίδιο φυτό θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέρη του και θα τα μαγειρέψει με διαφορετικούς τρόπους: από την κολοκυ­θιά θα πάρει τα νοστιμότατα κολοκυθάκια που θα τα κάνει βρα­στά ή θα τα μαγειρέψει με πολλούς τρόπους, γεμιστά, τηγανιστά, σφουγγάτο, απλά με ντομάτα, αλλά θα πάρει και τους ανθούς του φυτού και θα κάνει τους γνωστούς «αθουλοντολμάδες» ή τους τρυφερούς βλαστούς που μαγειρεύονται επί­σης.

Γ. Βασικά συστατικά της κρητικής διατροφής είναι το Ελαιόλαδο , τα Αρωματικά Φυτά , το Κρασί , τα Κηπευτικά , το Τυρί, τα Εσπεριδοειδή και οι χυμοί, τα Αρτοσκευάσματα , η Σταφίδα και το Μέλι .

Ας τα δούμε αναλυτικότερα :


Τα Προϊόντα της Κρητικής Γης