Προηγούμενη Μενού Επόμενη

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το πιο μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και της κρητικής μακροζωίας. Ιατρικές έρευνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο όχι μόνον προστατεύει την καρδιά αλλά και βοηθά στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων ή δρα ευεργετικά σε μια μακρά σειρά ασθενειών. Μειώνει τη χοληστερόλη, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από καρκίνους, βοηθά τη λειτουργία του ήπατος, είναι ιδανικό για τη διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη και τόσα άλλα!

Αρωματικά Φυτά

Η Κρήτη έχει ένα από τα πιο πλούσια και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ευρώπης, με μεγάλο αριθμό φυτών που υπάρχουν αυτοφυή μόνο στην Κρήτη. Η ρίγανη, ο βασιλικός, το φασκόμηλο, ο βάλσαμος, το δενδρολίβανο, η μαντζουράνα, το θυμάρι, ο έροντας, η μέντα, η δάφνη, το χαμομήλι έχουν μοναδική μυρωδιά και γεύση. Όλα χρησιμοποιούνται όχι μόνο γι για να δώσουν γεύση αλλά και για να γιατρέψουν συμπτώματα αδιαθεσίας.

Κρασί

Ο παραδοσιακός Κρητικός πίνει πάντα μαζί το γεύμα ή το δείπνο ένα ή δύο ποτήρια κρασί. Και πάντα θα «τρατάρει» (κεράσει) τον καλεσμένο του ένα κρασί ή μια ρακί. Και το κέρασμα συνοδεύεται πάντα με φρούτο, όσπριο αποξεραμένο ή πατάτα οφτή. Χιλιάδες οι συνδυασμοί που χρησιμοποιεί μια νοικοκυρά για να κεράσει τον επισκέπτη της, ακόμα και αν είναι απρόβλεπτε η επίσκεψη. Μπορεί, ανάλογα με την εποχή, να κεράσει καρπούζι με ρακί, μήλο ή λίγες ελιές με ωμά κουκιά ή ωμή αγκινάρα. Ο καλύτερος μεζές....

Επίσης παρατηρείται το κέρασμα στο τέλος του δείπνου, ένα ποτήρι ρακί με γλυκό κουταλιού. Χωνευτικό, όσο δεν φαντάζεστε. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί πως μικρές ποσότητες αλκοόλης (δυο - τρία ποτήρια κρασί την ημέρα) σε συνδυασμό με τις ουσίες που βρίσκονται στο χυμό του σταφυλιού προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Και πως οι ουσίες που περιέχονται στο φλοιό της ρόγας σε αλληλοεπίδραση με το βαρέλι που αποθηκεύεται το προϊόν δημιουργούν πολυφαινόλες. Κι αυτές, με τη σειρά τους, είναι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή έχουν έντονες αντικαρκινικές ιδιότητες! 


Τα Προϊόντα της Κρητικής Γης