Περιγραφή
 
1. Πλένουμε το χταπόδι καλά και αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια, το στομάχι και το μελάνι. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει σε σιγανή φωτιά με το δικό του μόνο υγρό. Συμπληρώνουμε νερό αν δεν έχει ψηθεί όταν πιει το νερό του. Χρειάζεται περίπου 1 ώρα. 3. Μόλις ψηθεί ι το κόβουμε μικρά κομμάτια. 4. Χτυπάμε σάλτσα με λάδι, ξύδι, σκόρδο, πιπέρι και ρίγανη και περιχύνουμε το χταπόδι. 5. Αν θέλουμε, μπορούμε ακόμα να περιχύσουμε το χταπόδι με το σάλτσα λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά και να το αφήσουμε λίγο να πήξει η σάλτσα. 
 
Σχόλιο
 
Το χταπόδι δεν χρειάζεται αλάτι. 
 
Υλικά
--------------------
1 κιλό(-ά) Χταπόδι
0,5 ποτήρι(-ια) Λάδι
2 τεμάχιο(-α) Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουταλιά(-ές) Ξύδι
λίγο Πιπέρι
1 κουταλιά(-ές) Ρίγανη

 

Χταπόδι βραστό ξιδάτο