Περιγραφή
 
1. Οι χοχλιοί (τα σαλιγκάρια) καθαρίζονται σχολαστικά (τους βάζουμε στο νερό να συρθούν, σκεπασμένοι με ένα τρυπητό και τους καθαρίζουμε τα σάλια και τις ακαθαρσίες στο στόμιο και στο κέλυφος). 2. Τους βράζουμε σε νερό που τους σκεπάζει τελείως. 3. Αφού πάρουν μια-δυο βράσεις, ρίχνουμε στη κατσαρόλα 3/4 κρασοπότηρου ξύδι, αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις, χύνουμε το νερό και τους πλένουμε πολύ καλά. 4. Βάζουμε στην κατσαρόλα άλλο νερό και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους του πιπεριού, τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε μέσα τους στραγγισμένους χοχλιούς. 5. Αφού ψηθούν τους κατεβάζουμε από τη φωτιά και τους σερβίρουμε. Δεν θέλουν πολύ βράσιμο. 
 
Σχόλιο
 
Για βραστούς προτιμάμε τους λιανοχοχλιούς. Ο μεζές αυτός συνοδεύει ωραία τη ρακί. 
 
Υλικά
--------------------
0,5 κιλό(-ά) Χοχλιοί (σαλιγκάρια)
2 φύλλο(-α) Δάφνη
5 τεμάχιο(-α) Κόκκους πιπέρι
1 φλιτζανάκι(-ια) Ξύδι
λίγο Αλάτι

 

Χοχλιοί (σαλιγκάρια) βραστοί