Περιγραφή
 
1. Οι χοχλιοί (τα σαλιγκάρια) καθαρίζονται σχολαστικά (τους βάζουμε στο νερό να συρθούν, σκεπασμένοι με ένα τρυπητό και τους καθαρίζουμε τα σάλια και τις ακαθαρσίες στο στόμιο και στο κέλυφος). 2. Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε τους χοχλιούς «αμπούμπουρα» (με τη μούρη προς τα κάτω) αφού πρώτα βουτήσουμε τη μούρη τους στο αλάτι.. 2. Όταν σταματήσουν οι χοχλιοί να τσιτσιρίζουν προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν για λίγα λεπτά και μετά ρίχνουμε στο τηγάνι το ξύδι και τον αρισμαρί (δεντρολίβανο) και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. 
 
Σχόλιο
 
Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος των χοχλιών στην Κρήτη. 
 
Υλικά
--------------------
0,5 κιλό(-ά) Χοντροί χοχλιοί
0,5 ποτήρι(-ια) Λάδι για τηγάνισμα
4 κουταλιά(-ές) Ξύδι
1 κουταλιά(-ές) Δενδρολίβανο
όσο χρειαστεί Αλάτι

 

Χοχλιοί (σαλιγκάρια) μπουρμπουριστοί