Περιγραφή
 
1. Καθαρίζουμε τους χοχλιούς. 2. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι, ρίχνουμε τους χοχλιούς, τις πατάτες κομμένες στρογγυλές και νερό να σκεπαστούν λίγο αλάτι και βράζουμε το φαγητό για ένα τέταρτο. 3. Ρίχνουμε και τον ξινόχοντρο και λίγο νερό και βράζουμε μισή ώρα ακόμα. 
 
Σχόλιο
 
Οι χοχλιοί (τα σαλιγκάρια) καθαρίζονται σχολαστικά (τους βάζουμε στο νερό να συρθούν, σκεπασμένοι με ένα τρυπητό και τους καθαρίζουμε τα σάλια και τις ακαθαρσίες στο στόμιο και στο κέλυφος). Στη συνέχεια τους βράζουμε σε μπόλικο νερό. Το πετάμε και τους ξεπλένουμε καλά.Στο νερό που βράζουν καλό είναι να προσθέσουμε λίγο ξύδι. 
 
Υλικά
--------------------
0,5 κιλό(-ά) Χοχλιοί (σαλιγκάρια)
0,5 ποτήρι(-ια) Λάδι
1 τεμάχιο(-α) Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κιλό(-ά) Πατάτες
1 ποτήρι(-ια) Ξινόχοντρος
λίγο Αλάτι

 

Χοχλιοί (σαλιγκάρια) με πατάτες και ξινόχοντρο