Περιγραφή
 
1. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Ρίχνουμε το βούτυρο, το κονιάκ, τη βανίλια. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Αναμειγνύουμε με το μείγμα των κρόκων. 2. Ενώνουμε το αμύγδαλο με το παξιμάδι και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο παραπάνω μίγμα. 3. Κόβουμε το φύλλο (ζαχαροπλαστικής) σε λωρίδες πλάτους 10 πόντων. Βουτυρώνουμε την κάθε λωρίδα και την διπλώνουμε για να σχηματιστεί ένα τετράγωνο. Βουτυρώνουμε το κάθε φορμάκι και μέσα του βάζουμε το διπλωμένο φύλλο. Στο κέντρο τοποθετούμε 1 κομματάκι γλυκό κουταλιού. Επάνω του ρίχνουμε 1 κουταλιά του μείγματος. Στο επάνω μέρος βάζουμε μισό αμύγδαλο ασπρισμένο. 4. Γεμίζουμε έτσι όλα τα φορμάκια (συνήθως φτιάχνουμε 30 φορμάκια), τα βάβουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο σε 160 βαθμούς (αερόθερμος φούρνος). 5. Βγάζουμε τα γλυκά από τα φορμάκια όταν κρυώσουν. 
 
Σχόλιο
 
Από τα αμύγδαλα κρατάμε μερικά ολόκληρα, χωρισμένα στα δύο, για το γαρνίρισμα. 
 
Υλικά
--------------------
300 γραμ. Αμύγδαλα ασπρισμένα
300 γραμ. Ζάχαρη
300 γραμ. Φύλλο
8 τεμάχιο(-α) Αυγό (-ά)
2 κουταλιά(-ές) Παξιμάδι
2 κουταλιά(-ές) Βούτυρο
1 ποτηράκι(-ια) κρασιού Κονιάκ
1 πακέτο(-α) Βανίλια (-ες)
λίγο Γλυκό του κουταλιού
1 φλιτζάνα(-ες) Βούτυρο για το φύλλο
0,25 κιλό(-ά) Φύλλο
0,5 κιλό(-ά) Αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα

 

Φορμάκια με φύλλο