Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Πλένουμε το κρέας (μπορεί να είναι αρνί, κατσίκι ή μοσχάρι) και το βάζουμε να βράσει μέχρι να μισοψηθεί. Το βγάζουμε από το ζωμό, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Αφού "συρώσουμε" το ζωμό, κρατάμε 1 ποτήρι για το φύλλο και τη γέμιση. 2. Φτιάχνoμε το ζυμάρι με το αλεύρι, το γιαούρτι, 0,5 ποτήρι ζωμό, 1 κουταλάκι αλάτι και το λάδι και το χωρίζουμε στα δύο. 3. Ανοίγουμε ψύλλο με τη μισή ζύμη. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το φύλλο σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα του λαδωμένου ταψιού. 4. Στρώνουμε τη μισή μυζήθρα και πασπαλίζουμε με δυόσμο. 5. Συνεχίζουμε με το κρέας και την υπόλοιπη μυζήθρα, σκορπάμε τη στάκα και μισό ποτήρι κρεατόζουμο για να γίνει μαλακή η πίτα. Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του κάτω φύλλου και κάνοντας ένα "συρίτι" για να κλείσει καλά η πίτα και να είναι πιο όμορφη. 6. Χτυπάμε αυγό με νερό, αλείφουμε την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την κρεατότουρτα σε μέτριο φούρνο (160 βαθμούς στον αερόθερμο φούρνο) για περίπου 1 ώρα. 
 
 
Υλικά
700 γραμ. Αλεύρι (για φύλλο)
200 γραμ. Γιαούρτι (για ζύμη)
0,5 ποτήρι(-ια) Λάδι (για ζύμη)
0,5 ποτήρι(-ια) Ζωμός κρέατος
1 κουταλάκι(-ια) Αλάτι
1 κιλό(-ά) Κρέας ψαχνό (αρνί, κατσίκι ή και μοσχάρι)
1 κιλό(-ά) Μυζήθρα μαλάκα
3 κουταλιά(-ές) Ελαιόλαδο
3 κουταλιά(-ές) Στάκα
0,5 ποτήρι(-ια) Ζωμός κρέατος
λίγο Αλάτι
λίγο Πιπέρι
λίγο Κανέλλα
λίγο Δυόσμος
λίγο Σουσάμι
Επιστροφή Κρεατότουρτα Χανιώτικη Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές