Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Ετοιμάζουμε τον κιμά: Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι, το λάδι και τον κιμά, τσιγαρίζουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα και ψήνουμε τον κιμά για 20-30 λεπτά. Προσθέτουμε 1 αυγό χτυπημένο για να δέσει. 2. Τηγανίζουμε τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πατάτες κομμένα όλα σε φέτες. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 3. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μια στρώση πατάτες, κιμά, τυρί τριμμένο, μελιτζάνες, κιμά, τυρί τριμμένο, κολοκύθια, κιμά. 4. Ετοιμάζουμε τη κρέμα (μπεσαμέλ). 5. Σκεπάζουμε την επιφάνεια του ταψιού με την κρέμα, πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε το μουσακά στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Είναι καλύτερα να μην τηγανίσουμε τα λαχανικά, αλλά να τα κόψουμε φέτες, να τα αλείψουμε με λάδι με ένα πινέλο και να τα ψήσουμε στο φούρνο για λίγο, μέχρι να ροδίσουν. Το φαγητό γίνεται έτσι πολύ πιο ελαφρύ. Δείτε τον μουσακά με κυδώνια σαν ένα πιο πρωτότυπο πιάτο. Η κρέμα μπεσαμέλ γίνεται ως εξής: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε λίγο γάλα με λάδι και αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Τα ενώνουμε σιγά σιγά με το ζεστό γάλα ανακατεύοντας πάνω στη φωτιά έως ότου αρχίσει το μίγμα να βράζει και τελικά πήξει. Στο τέλος, αφού αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 αυγό χτυπημένο και το μοσχοκάρυδο καθώς και λίγο αλάτι και πιπέρι. 
Υλικά
1 κιλό(-ά) Κολοκύθια
1 κιλό(-ά) Μελιτζάνα(-ες)
1 κιλό(-ά) Πατάτες
1 κιλό(-ά) Κιμάς
6 κουταλιά(-ές) Λάδι
1 ποτήρι(-ια) Λάδι για τηγάνισμα
1 τεμάχιο(-α) Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
0,5 ποτήρι(-ια) Κρασί
4 τεμάχιο(-α) Ντομάτα(-ες) τριμμένη(-ες)
100 γραμ. Τυρί τριμμένο
λίγο Αλάτι
λίγο Πιπέρι
6 κουταλιά(-ές) Αλεύρι
2 φλιτζάνι(-ια) Γάλα
3 τεμάχιο(-α) Αυγό (-ά)
λίγο Μοσχοκάρυδο
100 γραμ. Τριμμένο τυρί
Επιστροφή Μουσακάς παραδοσιακός Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές