Προέλευση:
Μαρίκα Μαυραντωνάκη-Μαρκάκη
Περιγραφή
 
1. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε μια πιατέλα πασπαλίζοντάς τες με αλάτι. Στη συνέχεια τις σκεπάζουμε και γυρνάμε ελαφρά την πιατέλα για να φύγει το νερό που βγάζουν οι μελιτζάνες. 2. Αφού περάσουν 2 ώρες, βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και αφού τα τσιγαρίσουμε σε σιγανή φωτιά, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθούν καλά. 3. Παράλληλα ρίχνουμε σε μια φόρμα 4-5 φύλλα ζελέ* διαλυμένα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και τη βάζουμε στο ψυγείο. 4 . Όταν παγώσει βάζουμε μια στρώση με βρασμένα και κομμένα σε φέτες καρότα, ενώ στις άκρες της φόρμας βάζουμε κάθετα αγγουράκια τουρσί κομμένα μακρόστενα περιχύνοντάς τα με λίγο νέο ζελέ και ξανά στο ψυγείο για να πήξουν. 5. Εν τω μεταξύ βάζουμε στο μπλέντερ τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και ένα ποτήρι ζελέ χτυπιούνται καλά στο μίξερ και γίνονται κρέμα βελουτέ. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στη φόρμα όπου ήδη έχει παγώσει από την προηγούμενη προσθήκη μας και ολοκληρώνουμε με τον υπόλοιπο ζελέ όπου μέσα έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού, ανακατεύοντάς τα ελαφρά. 6. Η φόρμα μπαίνει ξανά στο ψυγείο και μετά από 3 ώρες έτοιμη πια σερβίρεται σε πιατέλα και γαρνίροντάς με φέτες λεμονιού. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
*Ζελέ: ½ κιλό (φύλλα) Για να βγει ο ζελές από τη φόρμα τη βυθίζουμε για 1 λεπτό περίπου σε καυτό νερό. 
Υλικά
1 κιλό(-ά) Μελιτζάνα(-ες)
2 τεμάχιο(-α) Κρεμμύδι(-α)
3,4 τεμάχιο(-α) Καρότα
4 σκελίδα(-ες) Σκόρδο
500 γραμ. Ζελέ
4,5 τεμάχιο(-α) Αγγουράκι τουρσί
30 γραμ. Βούτυρο
όσο θέλουμε Αλάτι
όσο θέλουμε Πιπέρι
Επιστροφή Μελιτζάνες ζελέ Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές