Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε προζύμι χρησιμοποιώντας μισό κιλό αλεύρι, μαγιά ή προζύμι που έχουμε φυλάξει και λίγο ζεστό νερό. 2. Το πρωί προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 3. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με κουβέρτες σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει, πλάθουμε 2 χριστόψωμα σαν πίτα που τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. 4. Φτιάχνουμε και ένα κορδόνι με το οποίο σχηματίζουμε ένα σταυρό πάνω στο Χριστόψωμο. 5. Αφήνουμε πάλι τα Χριστόψωμα να φουσκώσουν. Όταν διπλασιαστούν σε όγκο, το αλείφουμε με αυγό, βάζουμε ένα καρύδι στο κέντρο και τα ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο. 
 
 
Υλικά
2 κιλό(-ά) Αλεύρι
100 γραμ. Μαγιά ή προζύμι
0,5 κιλό(-ά) Ζάχαρη
1 κουταλάκι(-ια) Κανέλλα
0,5 κουταλάκι(-ια) Μαστίχα κοπανισμένη
0,5 κουταλάκι(-ια) Κόλιαντρο κοπανισμένο
0,5 ποτήρι(-ια) Λάδι
0,5 ποτήρι(-ια) Πορτοκαλάδα
0,5 ποτήρι(-ια) Ρακή
1 τεμάχιο(-α) Καρύδια
Επιστροφή Χριστόψωμο Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές