1. Από το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάζουμε το προζύμι ως εξής: διαλύουμε τη μαγιά ή το παλιό προζύμι σε 1 ποτήρι νερό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός και τον αφήνουμε να φουσκώσει.
2. Την επομένη προσθέτουμε άλλα 3-4 ποτήρια νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα. Σκεπάζουμε τη ζύμη με κουβέρτες και την αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.
3. Πλάθουμε στενόμακρα ή στρογγυλά ψωμιά, τα αλείφουμε με λίγο λάδι, τα χαράζουμε και τα τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψιά. Σκεπάζουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.
4. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (160 βαθμούς στον αερόθερμο) για 50-60 λεπτά περίπου. |