Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Διαλύουμε το προζύμι σε 1 ποτήρι χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός και αφήνουμε το προζύμι να ανεβεί. 2. Κατόπιν βάζουμε το λάδι σε μιαν άλλη λεκάνη και το δουλεύουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τα αυγά χτυπημένα και στη συνέχεια το ζυμάρι που έχουμε φτιάξει ως προζύμι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. 3. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. (Ανακατεύουμε καλά το υλικά της γέμισης να γίνουν σαν κρέμα). 4. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλα πάχους μισού εκατοστού, τα κόβουμε σε μέγεθος πιάτου τσαγιού, και στη μέση κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση**. 5. Αφήνουμε τα καλλιτσούνια σε ζεστό μέρος να ανεβούν καλά (περίπου 2 ώρες), τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο λεμόνι, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλλα και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
*Τα ανεβατά καλλιτσούνια είναι συνήθως τετράγωνα. Για να πετύχουμε το σχήμα αυτό πρέπει να διπλώσουμε το φύλλο από τις αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και να κάνουμε το ίδιο με τις δυο άλλες αντίθετες πλευρές. ** Η γέμιση γίνεται από τη μυζήθρα, τους κρόκους των αυγών, μισό ποτήρι ζάχαρη, το μέλι και λίγη κανέλα. 
Υλικά
2 κιλό(-ά) Αλεύρι
1 ποτήρι(-ια) Ελαιόλαδο
4 τεμάχιο(-α) Αυγό (-ά)
1 ποτήρι(-ια) Ζάχαρη
100 γραμ. Προζύμι
3 ποτήρι(-ια) Γάλα
2 κιλό(-ά) Μυζήθρα
2 τεμάχιο(-α) Κρόκος(-οι) αυγού(-ών)
0,5 ποτήρι(-ια) Ζάχαρη
4 κουταλιά(-ές) Μέλι
1 κουταλιά(-ές) Κανέλλα
λίγο Σουσάμι
Επιστροφή Καλλιτσούνια ανεβατά Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές