Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Ανακατεύουμε το προζύμι με 1,5 ποτήρι νερό και ½ κιλό αλεύρι, το ζυμώνουμε και το αφήνουμε μια νύχτα ν’ ανέβει. 2. Το άλλο πρωί χτυπάμε το λάδι και το βούτυρο με το γάλα και τα ρίχνουμε στο προζύμι. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα. Συνεχίζοντας το ζύμωμα ρίχνουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά. Τα ζυμώνουμε λίγο ακόμα και αφήνουμε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί». 3. Ανοίγουμε μέτριο φύλλο, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια μεγέθους πιάτου τσαγιού, βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρα και τα διπλώνουμε τετράγωνα ή μισοφέγγαρα. 4. Τα αφήνουμε να ανέβουν, τα αλείφουμε με αυγό, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Τα καλλιτσούνια μπορούμε να τα τυλίξουμε σε φύλλα νερατζιάς (πλυμένα) μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο μέχρι να κρυώσουν. Μοσκοβολάνε. Θέλουν κρητικιά μυζήθρα με όλα της τα λιπαρά για να είναι νόστιμα. Η μυζήθρα είναι πιο καλή το Πάσχα γιαυτό και τα Καλλιτσούνια θεωρούνται πασχαλινό γλύκισμα. 
Υλικά
2 κιλό(-ά) Αλεύρι
0,5 ποτήρι(-ια) Βούτυρο γάλακτος
1 ποτήρι(-ια) Λάδι
1 ποτήρι(-ια) Γάλα
2 τεμάχιο(-α) Αυγό (-ά)
1 κουταλάκι(-ια) Κόλιαντρο κοπανισμένο
0,5 κουταλάκι(-ια) Μαστίχα κοπανισμένη
100 γραμ. Μαγιά
3 κιλό(-ά) Μυζήθρα
3 τεμάχιο(-α) Αυγό (-ά)
3 κουταλιά(-ές) Δυόσμος ψιλοκομμένος
λίγο Σουσάμι
Επιστροφή Καλλιτσούνια με προζύμι Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές