Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Περνάμε τη μυζήθρα από το μύλο του πουρέ. 2. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε με τη μυζήθρα, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και το μέλι. Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί. 3. Για το φύλλο, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει, προσθέτουμε τα ασπράδια χτυπημένα ελαφρά, το μπέικιν, λίγο γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι, εάν χρειασθεί συμπληρώνουμε γάλα έως ότου ζυμωθεί όλο το αλεύρι. 4. Ανοίγουμε φύλλο λεπτό ή τα περνάμε από τη μηχανή για φύλλα. Κόβουμε με ποτήρι δίσκους στρογγυλούς, βάζουμε μέσα τη μυζήθρα και κάνουμε ολόγυρα πιασιματάκια ώστε να γίνει ένα δίσκος στρογγυλός. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί, στην επιφάνεια αλείφουμε με αυγό και βάζουμε λίγη κανέλλα. 5. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην αρχή 100 βαθμούς και μετά υψώνουμε τη φωτιά στους 160 βαθμούς. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια και ο πάτος των καλλιτσουνιών. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Θέλουν κρητικιά μυζήθρα με όλα της τα λιπαρά για να είναι νόστιμα. Η μυζήθρα είναι πιο καλή το Πάσχα γιαυτό και τα Καλλιτσούνια θεωρούνται πασχαλινό γλύκισμα. 
Υλικά
3 κιλό(-ά) Μυζήθρα γλυκιά
1,5 φλιτζάνι(-ια) Ζάχαρη
5 τεμάχιο(-α) Κρόκος(-οι) αυγού(-ών)
2 κουταλάκι(-ια) Ξύσμα λεμονιού
1 πακέτο(-α) Φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιά(-ές) Μέλι
2 τεμάχιο(-α) Βανίλια (-ες)
1 κιλό(-ά) Αλεύρι
1 φλιτζάνι(-ια) Ζάχαρη
5 τεμάχιο(-α) Ασπράδι(-α) αυγού(ών)
1 φλιτζάνι(-ια) Βούτυρο
1 κουταλάκι(-ια) Μπέικιν πάουντερ
όσο σηκώσει Γάλα
λίγη Κανέλλα
Επιστροφή Καλλιτσούνια Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές