Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε το κονιάκ, τα κανελλογαρύφαλλα, ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκαλόζουμο. 2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και ρίχνουμε στο μείγμα το οποίο και ανακατεύουμε έως ότου απορροφηθεί και γίνει μια μάζα μάλλον μαλακιά. Εάν χρειαστεί αλεύρι συμπληρώνουμε. 3. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε στενόμακρο σχήμα, όπως ένα μεγάλος χουρμάς. 4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς (αερόθερμο). Αφήνουμε να κρυώσουν και σιροπιάζουμε (μελώνουμε). 5. Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς. Για το σιρόπι θα χρειαστούν: 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι μέλι και 1 ποτήρι νερό. 1. Τα βάζουμε να βράσουν όλα μαζί για 5' περίπου, αφού πρώτα ξαφρίσουμε. 2. Βουτάμε τα μελομακάρονα για 2-3 λεπτά και μετά τυλίγουμε στο μείγμα καρυδιών. Μίγμα καρυδιών: Καρύδια κοπανισμένα ψιλά, λίγο σουσάμι καβουρδισμένο και κανέλλα ψιλή. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Σημείωση: τη ζύμη τη κάνουμε σε μικρά μπαλάκια, μετά δίνουμε το σχήμα του χουρμά, πατάμε στο πίσω μέρος της ξύστρας του τυριού, το μπαλάκι αυτό πιέζοντας τα δάχτυλά μας προς τη ζύμη ώστε να σχηματισθεί λίγο κενό από το κάτω μέρος του μελομακάρονου. 
Υλικά
1 κιλό(-ά) Αλεύρι
1 πακέτο(-α) Μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι(-ια) Σόδα
ελάχιστο Αλάτι
3 φλιτζάνι(-ια) Λάδι
1 φλιτζάνι(-ια) Ζάχαρη
1 φλιτζάνι(-ια) Πορτοκαλάδα
0,5 φλιτζάνα(-ες) Κονιάκ
λίγο Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά(-ές) Κανελλογαρύφαλλο
Επιστροφή Μελομακάρονα Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές