Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πήξει η κρέμα ή πάρει βράση. Αφήνουμε να κρυώσει. 2. Χτυπάμε τα αυγά καλά, βάζουμε τις βανίλιες και προσθέτουμε στη σχεδόν κρύα κρέμα ανακατεύοντάς την. 3. Απλώνουμε σε στενόμακρο πυρέξ βουτυρωμένο τα μισά περίπου φύλλα αφού βουτυρώσουμε ένα, ένα χωριστά, αφήνοντας τα φύλλα να προεξέχουν στα τοιχώματα του πυρέξ. Τοποθετούμε μέσα την κρέμα, σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν και τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια σε στενόμακρα κομμάτια. Μπορούμε όμως να χαράξουμε τα φύλλα που μπαίνουν πάνω στην κρέμα επάνω στο πάγκο σε στενόμακρες λωρίδες και μετά να τις τοποθετήσουμε στην επιφάνεια της κρέμας. 4. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε αερόθερμο φούρνο μέχρι ότου ροδίσει καλά, πάνω και κάτω. Εάν θέλει ρόδισμα από την κάτω μεριά το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. 5. Σιρόπι: 1 ½ κούπα ζάχαρη 1 κούπα νερό 1 κουταλιά γλυκόζη Το χυμό ενός λεμονιού μεγάλου Κανέλα χονδρή Φλούδα ενός λεμονιού Βράζουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε κατσαρόλα για 5-8 λεπτά. Ρίχνουμε το σιρόπι στο ζεστό γαλακτομπούρεκο και αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι το φύλλο. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Το χυμό λεμονιού τον ρίχνουμε στο σιρόπι προς το τέλος. 
Υλικά
4 κούπα(-ες) Γάλα φρέσκο
1 κούπα(-ες) Ζάχαρη
3 τεμάχιο(-α) Αυγό (-ά)
2 τεμάχιο(-α) Κρόκος(-οι) αυγού(-ών)
0,5 κούπα(-ες) Σιμιγδάλι χονδρό
2 τεμάχιο(-α) Βανίλια (-ες)
0,5 κιλό(-ά) Φύλλο ζαχαροπλαστικής
1 φλιτζάνι(-ια) Βούτυρο
Επιστροφή Γαλακτομπούρεκο Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές