Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Παίρνουμε προζύμι ξινό το διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό και βάζουμε 1 ποτήρι αλεύρι, το ζυμώνουμε ελαφρά και το αφήνουμε μια νύχτα να φουσκώσει (σκεπασμένο). 2. Το πρωί επαναλαμβάνουμε το ίδιο με περισσότερο αλεύρι. 3. Το απόγευμα όταν το προζύμι έχει φουσκώσει αρκετά καλά βάζουμε μερικά από τα υλικά, λίγη ζάχαρη και λάδι και ζυμώνουμε με όσο αλεύρι χρειασθεί. 4. Αφήνουμε το νέο ζυμάρι να φουσκώσει ξανά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπο υλικά. Έχουμε βράσει κανέλλα, το ζουμί της οποίας χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά για να ζυμώσουμε όλο το αλεύρι που δεν έχει απορροφηθεί από τα υπόλοιπα υλικά. 5. Κάνουμε ζύμη μάλλον μαλακιά την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και πλάθουμε κουλουράκια μικρά, τα οποία βάζουμε επάνω σε τραπεζομάντηλο βαμβακερό για να μην κολλήσουν. Σκεπάζουμε πάλι με τραπεζομάντηλο και λεπτή κουβέρτα μάλλινη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν όλη τη νύχτα. 6. Το πρωί τα βάζουμε σε λαμαρίνα λαδωμένη και τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς στην αερόθερμη κουζίνα. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Εάν θέλουμε να κρατήσουμε προζύμι για να το έχουμε παίρνουμε λίγη ζύμη και την κρατάμε προτού βάλουμε τα υλικά για τα κουλουράκια. Αυτό το προζύμι το αφήνουμε να ξεραθεί και το φυλάμε στο ψυγείο. 
Υλικά
1 κιλό(-ά) Αλεύρι
1 φλιτζάνι(-ια) Λάδι
1 φλιτζάνι(-ια) Ζάχαρη
1 τεμάχιο(-α) Χυμός πορτοκαλιού
1 κρασοπότηρο(-α) Κονιάκ
0,5 κρασοπότηρο(-α) Αλουσιά
1 κουταλάκι(-ια) Μαστίχα κοπανισμένη
όσο χρειαστεί Κανελλόζουμο
Επιστροφή Κουλουράκια ανεβατά με προζύμι Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές