Προέλευση:
Καππάτου Θεοδώρα
Περιγραφή
 
1. Για τη γέμιση παίρνουμε τον μπακαλάο, τον ξαρμυρίζουμε αναλόγως, κάπου 24 ώρες. 2. Τον βγάζουμε από το νερό, τον διαλύουμε, τον κάνουμε κομματάκια, κοιτάζουμε μήπως έχει κανένα κόκαλο και μετά βάζουμε μέσα το κρεμμύδι, λίγο σκόρδο, λίγο πιπέρι, λίγο μαϊντανό, αναλόγως την ποσότητα που θα φτιάξουμε. Βάζουμε και λίγο ρυζάκι μέσα και λίγο λάδι (6 κουταλιές περίπου). 3. Για το φύλλο, ζυμώνω αλεύρι με νεράκι κρύο, βάζω λάδι ελιάς και αλάτι. Το αφήνω μισή ώρα. Μετά παίρνω κομματάκια κι ανοίγω 6 μικρά φυλλαράκια και μετά αυτά τα 3 τα βάζω το ένα πάνω στο άλλο, βάζω ενδιάμεσα λίγο λαδάκι και τ΄ ανοίγω και γίνεται ένα μεγάλο φύλλο και αυτό βάζω από κάτω. 4. Μετά βάζω τη γέμιση του βακαλάου. Σκεπάζω την πίτα με το φύλλο. 5. Ψήνεται περίπου 1 ώρα. Κι έτσι γίνεται ένα ωραίο και νόστιμο φαγητό. Από πάνω βάζω λίγο λαδάκι και λίγο νεράκι. Δεν την χαράζω. Μόνο όπως κάνουμε και στη μηλόπιτα, μια μικρή τρυπούλα για να παίρνει αέρα, να μη φουσκώσει πολύ το φύλλο. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 1 κιλό κατεψυγμένο μπακαλιάρο. Γίνεται το ίδιο ωραία. Χρειάζεται περίπου ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για να ψηθεί το ρύζι. Ένα μέρος το βάζουμε στη γέμιση όταν την ανακατέψουμε και ένα μέρος πάνω από την πίτα μαζί με το λάδι. Επίσης γίνεται ωραίο και με ζύμη σφολιάτας. 
Υλικά
λίγο Λεμόνι (-α)
0,5 κουτί(-ιά) Αλεύρι (για φύλλο)
2 φλιτζάνα(-ες) Νερό (για το φύλλο)
1 φύλλο(-α) Ξερό μπακαλιάρο
1 τεμάχιο(-α) Ξερά κρεμμύδια
0,75 φλιτζάνι(-ια) Ρύζι καρολίνα
λίγο Σκόρδο
λίγο Πιπέρι
λίγο Αλάτι
λίγο Μαϊντανός
λίγο Λάδι
Επιστροφή Μπακαλεόπιτα Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές