Προέλευση:
Λιλή Καραβελάκη
Περιγραφή
 
1. Πλένουμε όλα τα λαχανικά καλά. 2. Αδειάζουμε τις ντομάτες από τη πίσω μεριά τους (αφού κόψουμε στην επιφάνεια μια μικρή φετούλα χωρίς να την κόψουμε εντελώς) 3. Καθαρίζουμε κατά το ήμισυ τη φλούδα κάθε μελιτζάνας σε λωρίδες, κόβουμε το καπάκι από τη μια μεριά και αδειάζουμε με το ειδικό εργαλείο. Αδειάζουμε και τις πιπεριές από τα σπόρια τους. 4. Βάζουμε σε ένα μπολάκι λίγο αλάτι και ζάχαρη και περνάμε τις ντομάτες εσωτερικά, καθώς και τις μελιτζάνες. Τοποθετούμε στο ταψί. 5. Γέμιση: Τα κομμάτια που βγάλαμε από το άδειασμα ντομάτας και μελιτζάνας τα παίρνουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Το ζουμί της ντομάτας το περνάμε από σουρωτό ψιλό για να κρατήσουμε τα σπόρια και να τα πετάξουμε. Τρίβουμε στο τρίφτη τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο. Ψιλοκόβουμε και 1 πατάτα. 6. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τη 1 φλιτζάνα λάδι και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, πατάτα, μελιτζάνα, ντομάτες. 7. Αφού βράσουν για 5-10' περίπου, βάζουμε το ρύζι και αφήνουμε για 1΄-2' της ώρας. Εάν δεν έχουν τα λαχανικά υγρασία, προσθέτουμε χυμό από τις ντομάτες που έχουμε σουρώσει. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, και γεμίζουμε τα ανοιγμένα λαχανικά. Προσοχή: Δεν πρέπει να τα γεμίσουμε έως πάνω, αφήνουμε 1-2 πόντους χαμηλότερα από τα χείλη τους. 8. Κόβουμε εάν θέλουμε πατάτες σε κομμάτια και τα βάζουμε στα ενδιάμεσα των λαχανικών. Ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο αλάτι, την άλλη φλιτζάνα το λάδι και το ζουμί που έχουμε κρατήσει από τις ντομάτες. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και βάζουμε σε καυτό φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου. 10. Όταν δούμε ότι έχουν ψηθεί βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσουν. Θέλουν περίπου 1 1/2 ώρα για να ψηθούν. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Εάν το ζουμί από τις ντομάτες είναι λίγο μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βρασμένο νερό. Για κάθε γεμιστό υπολογίζουμε 1 κουταλιά της σούπας ρύζι (μισό απ' το καρολίνα, μισό απ' το κίτρινο). 
Υλικά
6 τεμάχιο(-α) Ντομάτες μεγάλες στρογγυλές και κόκκινες
4 τεμάχιο(-α) Πιπεριά πράσινη
2 τεμάχιο(-α) Μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
2 τεμάχιο(-α) Κρεμμύδια μεγάλα
6 κουταλιά(-ές) Ρύζι καρολίνα
6 κουταλιά(-ές) Ρύζι κίτρινο
αρκετό Μαϊντανός
αρκετό Δυόσμος
αρκετό Ανιθο
λίγο Πιπέρι
λίγο Αλάτι
2 φλιτζάνα(-ες) Ελαιόλαδο
1,2 τεμάχιο(-α) Πατάτες (προαιρετικά)
Επιστροφή Γεμιστά νηστίσιμα Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές