Προέλευση:
Μαρίκα Μαυραντωνάκη-Μαρκάκη
Περιγραφή
 
1. Διαλύστε την ξηρή μαγιά στο νερό (να είναι χλιαρό). Χτυπήστε τη στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και το μισό αλεύρι. Ρίξτε όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική. Ζυμώστε τη 5 λεπτά και αφήστε τη να φουσκώσει. 2. Ξαναζυμώστε τη και βάλτε τη 1 ώρα στο ψυγείο. Ανοίξτε τη σε φύλλο, απλώστε επάνω το 1/3 από το βούτυρο αφήνοντας τριγύρω 2 εκατοστά περιθώριο. Διπλώστε το στα 3 σκεπάζοντας το βούτυρο. Βρέξτε ελαφρά και κολλήστε τις άκρες ώστε το βούτυρο να μη βγαίνει έξω. Βάλτε τη 1 ώρα στο ψυγείο. 3. Ξανανοίξετε τη σε φύλλο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία απλώνοντας άλλο 1/3 από το βούτυρο. Βάλτε πάλι στο ψυγείο. 4. Επαναλάβετε ακόμα μία φορά την ίδια διαδικασία. Βάλτε πάλι τη ζύμη 1 ώρα στο ψυγείο. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ. και πάχους 8 χιλιοστά. 5. Κόψτε τη σε 12 τόξα. Τυλίξτε κάθε τόξο σε ρολό από την περιφέρεια προς το κέντρο. Αραδιάστε τα κρουασάν σε λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω . 6. Κρυώστε τα στο ψυγείο 30 λεπτά. 7. Αλείψτε τα με λίγο γάλα και ψήστε τ στους 200 βαθμούς 15 με 20 λεπτά. Αν θέλετε τυλίξτε μέσα καρύδια ανακατεμένα με λίγη ξανθή ζάχαρη και λίγη κανέλλα. 8. Όταν βγουν από το φούρνο γλασάρετέ τα με λίγο γλάσο βανίλιας. 
 
 
Υλικά
1 φακελάκι(-ια) Μαγιά
0,5 φλιτζάνι(-ια) Γάλα χλιαρό
1,5 φλιτζάνι(-ια) Βούτυρο
2 κουταλιά(-ές) Ζάχαρη
1 κουταλάκι(-ια) Αλάτι
2 κουταλάκι(-ια) Ξύσμα λεμονιού
2 τεμάχιο(-α) Αυγό (-ά)
6 φλιτζάνι(-ια) Αλεύρι
0,5 φλιτζάνι(-ια) Νερό
Επιστροφή Κρουασάν Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές