Προέλευση:
Κλειώ Λούμου-Μαρκάκη
Περιγραφή
 
1. Ανακατεύουμε καλά το λάδι με τη ζάχαρη προσθέτουμε αλουσιά που έχουμε βράσει σε νερό και την έχουμε σουρώσει σε τουλουπάνι (αυτό το υγρό βάζουμε στο μείγμα), το ζωμό κανέλλας, το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιών, τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού ρίχνοντας αμέσως λίγο αλεύρι, αφού τα ανακατέψουμε καλά ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο και εύπλαστο. 2. Τα πλάθουμε και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί για να τα βάλουμε στη συνέχεια σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς Κελσίου περίπου ½ ώρα με τη ζέστη πρώτα από κάτω και στη συνέχεια πάνω κάτω. 3. Παράλληλα βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη (2 ποτήρια) να βράσουν και στη συνέχεια αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε για λίγο μέσα λίγα-λίγα τα ψημένα μελομακάρονα, τα τοποθετούμε στη συνέχεια σε πιατέλα και τα γαρνίρουμε σκορπώντας πάνω τους το ανθόνερο, το αλεσμένο σουσάμι (καβουρντισμένο), τα αμύγδαλα (χοντροκομμένα) και λίγη κανέλλα. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Τα υλικά είναι πολλά και γι αυτό κάνουμε περισσότερα ταψιά. 
Υλικά
1280 ml Λάδι
0,5 ποτήρι(-ια) Αλουσιά
1 κρασοπότηρο(-α) Κανέλλα Βρασμένη
0,5 φλιτζανάκι(-ια) Χυμός λεμονιού
1 λεμόνι Ξύσμα λεμονιού
1 ποτηράκι του λικέρ Κονιάκ
0,5 μοσχοκάρυδο Μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 φακελάκι(-ια) Βανίλια (-ες)
2 κουταλάκι(-ια) Σόδα
2 νεροπότηρο(-α) Ζάχαρη
2 πορτοκάλι(-α) Χυμός πορτοκαλιού
2,3 κιλό(-ά) Αλεύρι
2 κιλό(-ά) Μέλι
2 λίτρο(-α) Νερό
2 κιλό(-ά) Ζάχαρη
2 ξυλάκι(-ια) Κανέλλα
1 ποτήρι(-ια) Αμύγδαλα
4,5 φακελάκι(-ια) Σουσάμι
3,4 κουταλιά(-ές) Κανέλλα τριμμένη
1 φλιτζανάκι(-ια) Ανθόνερο
Επιστροφή Μελομακάρονα Χωριάτικα Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές