Προέλευση:
Κλειώ Λούμου-Μαρκάκη
Περιγραφή
 
1. Χτυπούμε τα αυγά πολύ καλά χωριστά το ασπράδι και χωριστά τους κρόκους με τη ζάχαρη. 2. Χτυπούμε το βούτυρο σε άλλο μπολ πολύ καλά. Τα συγκεντρώνουμε και ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού και αμέσως ρίχνουμε λίγο αλεύρι, συνεχίζουμε ρίχνοντας τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας τα μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Το αλεύρι μπαίνει σιγά- σιγά. 3. Αφού βουτυρώσουμε το ταψί, το ραντίζουμε με λίγο αλεύρι, ρίχνουμε το μίγμα και το βάζουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει σε 200 βαθμούς Κελσίου περίπου ½ ώρα με τη θερμοκρασία πρώτα από πάνω και τέλος πάνω-κάτω. 4. Ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη με ένα τρυπητό σιγά - σιγά. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο
 
Είναι ψημένο όταν καρφώσουμε στο ταψί ένα μαχαίρι κάθετα και τραβώντας το είναι ολοκάθαρο. Αν δεν είναι έτοιμο βγάζοντας το μαχαίρι έχει επάνω του ζυμάρι. 
Υλικά
7 τεμάχιο(-α) Αυγό (-ά)
2 ποτήρι(-ια) Ζάχαρη
1 ποτήρι(-ια) Βούτυρο
1 ποτήρι(-ια) Γάλα εβαπορέ
2 ποτηράκι(-ια) Κονιάκ
4 φακελάκι(-ια) Βανίλια (-ες)
1 κουταλιά(-ές) Σόδα
2 φακελάκι(-ια) Μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι(-ια) Αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 λεμόνι Χυμός λεμονιού
1 κιλό(-ά) Αλεύρι
1 σακουλάκι Ζάχαρη άχνη
Επιστροφή Βασιλόπιτα της Κλειώς Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές Προσθήκη στις Αγαπημένες συνταγές